ویروسهای کرونا چه هستند؟
ویروسهای کرونا گروه بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند حیوانات و انسانها را آلوده کنند و باعث بروز ناراحتیهای تنفسی شوند؛ این ناراحتیها ممکن است به اندازه سرماخوردگی خفیف یا به اندازه ذات الریه شدید باشند. در موارد نادر، ویروسهای کرونای حیوانی، انسانها را آلوده میکنند و سپس بین آنها سرایت پیدا میکنند. شاید ویروس SARS (نشانگان تنفسی حاد) در سال 2002 و 2003 را به خاطر بیاورید؛ این ویروس نمونهای از ویروس کرونا بود که از حیوانات به انسان منتقل شد. یکی دیگر از موارد مهم و جدیدتر نژاد ویروسکرونا، MERS (نشانگان تنفسی خاورمیانه) نام دارد که در سال 2012 در خاورمیانه کشف شد و به گفته دانشمندان این ویروس ابتدا از شتر به انسان انتقال پیدا کرده است.
ویروس کرونا چگونه سرایت پیدا میکند؟
در انسان، این ویروس عمدتاً از طریق تماس مستقیم با فرد بیمار و یا تنفس هوای آلوده به ویروس در فضاهای بسته، سرایت پیدا میکند. این ویروس همچنین میتواند از طریق لمس سطح آلوده و سپس لمس دهان، بینی یا چشمها سرایت پیدا کند، اگرچه گمان میرود این شیوۀ اصلی سرایت ویروس نباشد.
مردم چگونه میتوانند از سرایت این بیماری پیشگیری کنند؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) اقدامات بهداشتی خوبی ازجمله این موارد را توصیه میکند:
شستشوی مکرر دست ها، مصرف مایعات، سرفه کردن در قسمت داخلی آرنج یا دستمال کاغذی و ماندن در خانه در صورت احساس بیماری. بهعلاوه، توصیه میکند که حتی اگر بیمار نیستید در خانه بمانید مگر اینکه واقعاً لازم باشد بیرون بروید و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنید (حداقل شش فوت یا حدود دو متر از دیگران فاصله بگیرید) و ماسکی بپوشید که دهان و بینی شما را بپوشاند.
علائم بیماری ویروس کرونای جدید (کووید-19) چیست؟
موارد زیر علائم ویروس کرونای جدید هستند:
تب یا لرز
سردرد
سرفه، گلودرد، انسداد بینی یا آبریزش بینی
از دست دادن ناگهانی حس چشایی یا بویایی
تنگی نفس یا مشکل در تنفس
حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
سرگیجه، درد عضلات یا بدن
تشخیص این بیماری چگونه است؟
تشخیص قطعی این بیماری از طریق آزمایش مولکولی PCR امکان پذیر است. در این آزمایش از طریق بینی یا حلق توسط سواب نمونه گیری انجام می شود و در صورت وجود بیماری، ویروس شناسایی می شود. هر چند که نتایج تست های آزمایشگاهی قطعیت 100 % ندارد و ممکن است درصد کمی از موارد مثبت یا منفی کاذب باشد.
آیا کووید-19 قابل درمان است؟
از آنجایی که عامل این بیماری ویروس است آنتیبیوتیکها روی آن تأثیری ندارند و بهترین راه مقابله با آن پیشگیری و انجام واکسیناسیون است. ارائهدهندگان مراقبت بهداشتی بدون اینکه درمان خاصی وجود داشته باشد، عموماً اقدام به معالجه علائم و ایجاد احساس راحتی بیشتر در بیمار میکنند.
در صورت داشتن چه علائمی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر شما یا فرزندتان تب، سرفه یا مشکلی در تنفس دارید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. اگر مشکوک به کووید-19 هستید پیش از مراجعه به بیمارستان، با پزشک یا بخش اورژانس تماس بگیرید تا این مرکز اطمینان حاصل کند که شما در صورت ابتلا به این ویروس، شخص دیگری را در معرض خطر ویروس قرار نمیدهید.
آیا باید برای کودکم از ماسک استفاده کنم؟
خیر. نباید این کار را انجام دهید. طبق توصیه ارائه شده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالت کالیفرنیا و لس آنجلس، هرگاه قصد خروج از منزل را دارید باید صورت خود را با ماسک بپوشانید، به استثنای کودکان زیر 2 سال. بنابر توضیحات دکتر مایکل اسمیت متخصص بیماریهای عفونی در Children’s Hospital Los Angeles، دلیل اصلی این است که استفاده از ماسک میتواند برای خردسالان مشکلات تنفسی به وجود آورد. اگر این موضوع با عدم توانایی خردسالان برای بیان این فشار یا برداشتن ماسک ادغام شود، میتواند خطر خفگی برای آنها به همراه داشته باشد.
طبق گفته دکتر اسمیت، سرپرست پزشکی بخش کنترل و پیشگیری از بیماریهای عفونی در CHLA: «اگر خردسالان در تنفس دچار مشکل شوند، به راحتی نمیتوانند این موضوع را بیان کنند. هیچ کس نمیخواهد با هدف کمک به فرزندش به صورت او ماسک بپوشاند، اما سهواً او را در معرض خطر احتمالی خفگی قرار دهد.»
از کجا میتوان بهروزترین اطلاعات را کسب کرد؟
احتمالاً با کشف اطلاعات و حقایق بیشتر درباره ویروس جدید، تغییر این وضعیت ادامه دارد. برای اطلاع از جدیدترین اطلاعات، به وبسایت CDC به نشانی رو به رو مراجعه کنید: www.cdc.gov
واکسنها شاید بهترین امید برای پایان دادن به بیماری همهگیر کووید ۱۹ باشند. با این حال به احتمال زیاد شما ادعاهایی در مورد اثرات یا خطرات آنها در شبکههای اجتماعی یا از افراد دیگر شنیدهاید. همچنین، تولید و تأیید سریع این واکسنها ممکن است شما را نسبت به ایمنی آنها دچار تردید کند.
به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده (CDC)؛ واکسنهای کرونا تا مدتها از باورهای غلط دور نخواهد ماند و ضروری است که از هماکنون واقعیتهای مرتبط با آنها را منتشر کنیم:
واکسنهای کرونا شما را بیمار نمیکنند
هیچیک از واکسنهای کرونا که تا کنون تولید شدهاند یا مورد استفاده قرار میگیرند، باعث ایجاد بیماری کووید ۱۹ نمی شوند. هدف هر یک از این واکسنها آموزش سیستم ایمنی بدن ما است که چگونه ویروس عامل کووید ۱۹ را بشناسد و با آن مبارزه کند. گاهی این روند میتواند علائمی مانند تب ایجاد کند. این علائم طبیعی و نشاندهنده پاسخ سیستم ایمنی بدن به واکسن است.
افرادی که به کووید ۱۹ مبتلا شدهاند نیز نیاز به واکسیناسیون دارند
با توجه به خطرات شدید سلامتی مرتبط با کووید ۱۹ و امکان عفونت مجدد، به افراد توصیه میشود که واکسن بزنند حتی اگر قبلاً به کووید ۱۹ مبتلا شده باشند. در حال حاضر، متخصصان نمیدانند چه مدت پس از بهبودی از کووید ۱۹، فرد در برابر بیماری محافظت میشود. مدت زمان این مصونیت نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از شواهد اولیه نشان میدهد که این نوع ایمنی طبیعی ممکن است خیلی طولانی نباشد.
دریافت واکسن DNA شما را تغییر نمیدهد
طبق اعلام CDC، واکسنهای mRNA از طریق آموزش سلولهای بدن در مورد چگونگی ساخت آنتی بادی که باعث پاسخ ایمنی میشود، کار میکنند. mRNA قادر به تغییر یا اصلاح ترکیب ژنتیکی (DNA) فرد نیست و هرگز وارد هسته سلول، یعنی وارد جایی که DNA ما در آن قرار دارد، نمیشود و با آن ارتباط برقرار نمیکند.
واکسنهای کرونا علیرغم آزمایش و تولید سریع، بیخطرند
بسیاری از شرکتهای دارویی به دلیل اثرات جهانی همهگیری، منابع قابلتوجهی را برای تولید واکسن کرونا به سرعت سرمایهگذاری کردهاند. ولی این بدان معنا نیست که این شرکتها پروتکلهای ایمنی را دور میزنند یا آزمایشهای ناکافی انجام میدهند بلکه این شرکت ها ملزم می باشند همه مراحل اثربخشی و ایمنی واکسن ها را به درستی انجام دهند. با این حال عوارض بسیار نادری در خصوص برخی از آنها گزارش شده است که جزء اجتناب ناپذیر اکثر واکسنهاست.
پس از واکسیناسیون همچنان باید ماسک زد
اگرچه ممکن است واکسن از بیماری شما جلوگیری کند، اما ایمنی بخشی آنها 100% نیست و نیاز هست که بعد از واکسیناسیون نیز اقدامات احتیاطی مانند ماسک زدن، فاصله فیزیکی و شستن مکرر دستها رعایت شود.
جهش ویروس، واکسن را بیتاثیر نمیکند
کرونا هم مثل سایر ویروسها جهش میکند و اگر باز هم در آینده دچار جهش شود، واکسن همچنان مفید است، زیرا علائم بیماری را خفیفتر میکند و نیاز به بستری و مراقبت ویژه و احتمال مرگ را کاهش میدهد.
واریانت های(گونه های) جدید ویروس کرونا علائم منحصر به فردی ندارد!
ویروسها همیشه جهش مییابند، بنابراین متخصصان بهداشت از شناسایی نسخههای جدید جهشیافته آنها تعجب نمیکنند. به گزارش نشریه بریتانیایی اکسپرس؛ با این حال، مهمترین جنبه جدیدترین نسخه های ویروس کرونا این است که این نسخه ها از گونه مادر مسریتر و بیماری زاتر است. اما چگونه میتوانید بفهمید به ویروس جهشیافته کرونا مبتلا شدهاید یا به نسخه قدیمیتر آن؟
علائم گونه جدید همان علائم قبلی و شامل تب، خستگی، درد عضلانی، لرز، گلودرد، از دست دادن چشایی و بویایی، سرفه و درد قفسه سینه است. بنابراین بسیار مشکل میتوان فهمید که به گونه جدید ویروس مبتلا شدهاید یا به نسخه قدیمی آن.
به گفته کارشناسان، اگرچه سرعت انتقال ویروس جدید بیشتر است، اما هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد کشندهتر است یا باعث بیماری حادتری میشود. با این حال مهم این است كه افراد همچنان فاصله اجتماعی را بیش از پیش رعایت کرده و ضمن استفاده از ماسک، از اجتماع در داخل خانه خودداری كنند.
ویروسها به طور طبیعی هنگام گسترش در جمعیت جهش پیدا میکنند، برخی بیشتر و برخی کمتر. اغلب این جهشها به ضرر ویروس تمام میشوند و آن را نابود می کنند. از زمان ظهور ویروس کرونا در سال ۲۰۱۹، جهشهای زیادی در آن رخ داده است.
دکتر امیری مجد- بیوشیمیست